top of page

Metodologia

Per aconseguir els nostres objectius vam fer, en una primera etapa: Descarregar les lletres de les 10 cançons de reggaeton més baixades a l’octubre de 2018 (Equis, Mayores, Pineapple, Dura, La Player, Chantaje, Bella i sensual, El farsante, Amantes de una noche, Machika). Establir un criteri de classificació per a les frases de les cançons en com estaven tractades les dones (Comparades amb objectes, Tractades com a objectes sexuals, Maltractades verbalment, Maltractades físicament, Domini de l’home, Automaltractades, utilització d’un llenguatge innecessari i inadequat) i classificar les frases de les lletres segons el criteri anterior en una taula. Trobar mitjançant núvols de paraules, les paraules més repetides en cada cançó.

En aquest document hi ha les lletres de les 10 cançons analitzades segons el criteri que vam establir (que també es troba al document).

Això és la taula on vam classificar les frases de les cançons.

En una segona etapa: vam dissenyar un formulari d’autoconsciència sobre el coneixement de les lletres d’aquestes cançons perquè els alumnes del nostre institut el responguessin. Vam utilitzar un simulador per establir la mostra representativa de la nostra recerca (partint d’una població de 450 alumnes d’ESO) i vam fer que els alumnes de les classes A i B desde 1r fins a 4t d’ESO responguessin el nostre formulari (amb tot el que això implica fer). 

Els formularis, eren de paper (perquè així ens asseguraríem de que els alumnes els responguessin) així que vam haver de passar totes les respostes a un formulari de google per poder obtenir les respostes en gràfiques i en un document de càlcul. 

En una tercera etapa: vam dissenyar un dossier amb diferents activitats per que els alumnes de 1r i 2n d’ESO treballessin a les tutories, i així es conscienciessin sobre el contingut masclista de les lletres de les cançons de reggaeton. Després vam recollir tots els treballs que van fer; alguns havien escollit una cançó i havien escrit les frases masclistes que contenía, altres van canviar la lletra d’una cançó per que no fos masclista, van “ridiculitzar” les expressions d’algunes cançons, van recollir les cançons que coneixien que tenien una lletra més masclista...

Aquest és el text que vam posar al correu que vam enviar a les tutores i tutors de 1r i 2n d'ESO del nostre institut, per demanar que fessin diferents activitats de conscienciació sobre el contingut masclista de les cançons de reggaeton.

Aquest és el dossier que vam dissenyar perquè es tractés a les tutories. Conté diverses propostes d'activitats que vam considerar que serien "bones" per conscienciar als companys sobre el que tractem al treball.

Resultats

A l'enquesta, vam obtenir un total de 174 respostes (per diferents motius, no tothom va respondre al nostre formulari), i després va, determinar la mostra amb un simulador.

Enllaç a l'enquesta:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScK94xrAK05Fon-DrnGc8KJ9DlCwC_G-79cgLfkK_N6vy2mBA/viewform

Quins resultats vam obtenir?

  • A la pregunta de: Escoltes reggaeton?

El 55,2% ha respost que sí

El 28,2% ha respost que no

El 16,7% ha respost que excepcionalment

  • Per la música:

Per la música els hi agrada Dura (73,2%), seguides de X i Mayores (66,9%), Farsante (64,5%) i Chantaje (62,2%) Per la lletra, Farsante (61,1%) i Chantaje (52,2%). S’identifiquen amb la història de Farsante (53,2%) i la paraula que identifiquen com més representativa o repetida a les cançons és Baby (32,75%), seguida de Bebecita (27,58%) i Mami-ita (24,71%) 

 

Tot i que vam analitzar la lletra de 10 cançons, a l'enquesta només els vam fer algunes preguntes (quines coneixes, quines t'agraden per la música, quines per la lletra, explica el significat de la cançó i et sents identificat/da amb la història que expressa) respecte a 8 de les cançons. 

Quan vam tenir les respostes de les enquestes, vam fer un dossier amb les 8 cançons que vam utilitzar a l'enquesta on posàvem: la lletra de la cançó, de les respostes a la pregunta "de què va la història que expliquen?" quines estaven relacionades amb sexe i violència i quines no, i un núvol de paraules on ens apareixien les paraules més repetides en cada cançó.

Vols veure totes les respostes a les preguntes? En aquest document hi ha les respostes de les preguntes que tenen els resultats expressats en gràfiques.

Conclusions

Vam arribar a les seguents conslusions:

  1- De les persones a les que vam enquestar, escolten reggaeton el 55,2%, exepcionalment el 16,7% i no n'escolten el 28,1%

  2- La cançó Dura agrada per la música al 73,2% en canvi la cançó El farsante agrada per la lletra al 61,1%

  3- El que suposàvem sobre el contingut sexista i masclista que trobariem a les cançons es compleix, arribant així a les mateixes conclusions que Urdaneta (2010)

  4- El dossier que vam dissenyar per a que els alumnes de 1r i 2n d'ESO realitzessin durant les classes de tutoria va servir per a que reflexionessin sobre el contingut de les lletres de les cançons de reggaeton

  5.- Per a que una cançó sigui de reggaeton no és necessari que tingui una lletra masclista i despectiva ja que el ritme es pot respectar seguint totalment el mateix ritme. A aquesta conclusió vam arribar principalment amb l’ajuda d’una publicació d’un diari i el treball que ens va fer una companya nostra. El que feien agafar una cançó de reggaeton que fos masclista i seguint el ritme i les estrofes redactaven una lletra que s’adaptés a la música però que no deixés malament la dona en cap moment. Amb això podem observar que podriem consumir igualment reggaeton i que el llenguatge inadequat és molt innecessari.

bottom of page