top of page

Qui som?

Som l’Anna i la Mel i fem 3r d’ESO i quan fa dos cursos vàrem iniciar la Secundària a l’Institut Juan Manuel Zafra ens vàrem apuntar a l’Extraescolar Zafra Investigadora. Una extraescolar gratuita que la portava una professora jubilada del centre i que l’objectiu era fer recerca sobre aspectes del nostre interés, desenvolupar-les i després divulgar-les allà on fos possible.

​

Ens vam apuntar principalment per les ganes de fer recerques plantejades per nosaltres, perquè treballavem bé juntes i era una manera diferent de fer plegades altres coses

diferents a les que fèiem a classe. Va ser llavors quan va sorgir el nom de l'equip: Worry, ja que en anglès significa preocupació i els temes que voliem treballar eren precisament els que ens preocupaven.

La Mapi, la nostra professora, ens mostrava models per aprendre, ens suggeria, ens animava i ens ensenyava aspectes necessaris per seguir una metodologia de treball i de recerca rigurosa, ètica, fiable i vàlida. Aquella primera experiència amb el món de la recerca es va materialitzar en la investigació, i vam fer un treball anomenat: Estudi sobre el gust per la lectura per part d’alumnes de l’institut Juan Manuel Zafra i Escola Dovella: Alumnes des de 5è fins a 1r d’ESO davant la lectura de Harry Potter i Wonder,

​

Aquesta recerca la vàrem divulgar a l’Exporecerca 2018 i posteriorment vam participar a les convocatòries de Planter de Sondeigs i Experiments de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de l’UPC, on vàrem guanyar Una Menció d’Honor i a la convocatòria nacional Es de libro, on varem guanyar el Primer Premi de la nostra categoria.

​

Amb tota aquesta experiència quan vàrem iniciar 2n d’ESO, ho vàrem tenir clar, volíem seguir formant part del grup Zafra Investigadora, reunint-nos fora d’horari escolar, amb una càrrega de feina que sabíem molt bé què representava, i especialment en els moments previs a divulgar el treball i que suposava reunir-nos més dies i estar connectades sempre les tres, en el grup de WhatsApp, a través de correus i a través de compartir materials en google drive i això compaginant-lo amb les feines de classe i altres activitats que feiem, la qual cosa, no sempre era fàcil.

​

Vam decidir centrar-nos en tractar l’objectiu n.5 dels Objectius del Desenvolupament Sostenible, la Igualtat de Gènere. I després de pensar en fer alguna cosa relacionada amb el tractament de la dona en diverses situacions, ens vàrem decidir per tractar el tema del contingut de les lletres de les cançons de reggaeton, un tipus de música que escoltaven molts dels nostres companys de classe. Aquesta recerca iniciada a 2n d'ESO l'hem finalitzat aquest curs, fent 3r d'ESO.

​

bottom of page